Bankaların düzenlediği hackhaton’lar ne kadar etkili olabiliyor?

Son yıllarda hackathon etkinlikleri bizde de sıklıkla düzenlenmeye başladı, özellikle büyüyen fintech ekonomisi ile bankaların bu yarışa girmeye çalıştığını görüyoruz fakat ne kadar işe yaradıklarına yazımızın ilerleyen bölümlerinde değinmeye çalışacağız.

Öncelikle Wikipedia’dan hackhaton tanımına bakalım;

[wpsm_testimonial]
Hackathon (ayrıca hack günü, hackfest ya da codefest olarak da bilinir) bilgisayar programcıları, grafik tasarımcıları, arayüz tasarımcıları ve proje yöneticileri de dahil olmak üzere katılanların yoğun bir şekilde yazılım projelerinin geliştirilmesi amacıyla diğer takımlar ile rekabet içerisinde bulunduğu bir olaydır.[1] Bu olay bir donanımın geliştirilmesi içinde yapılabilir. Hackathon genellikle bir gün ile bir hafta arasında sürebilir. Birçok durumda asıl amaç yazılım oluşturulması ya da yazılım geliştirilmesi olduğu kadar, bazı hackathonlar yalnızca sosyal veya eğitim amacına yöneliktir. Hackathonlarda kullanılan programlama dilleri, işletim sistemleri, uygulamalar ya da APIler belirli bir odak noktasına sahip olma eğilimindedir ve topluluğun demografisini yansıtır. Bunun dışındakilerde ise oluşturulan yazılımın türünde herhangi bir kısıtlama bulunmaz.
[/wpsm_testimonial]

Geçtiğimiz seneden beri bizde de hackathonlar çok sık düzenlenmeye başladı, lise öğrencilerinden tecrübeli yazılımcılara kadar çok geniş bir yelpazede katılımcıları oluyor. Özellikle bankaların düzenlediği hackathonlarda günümüzün finansal sorunlarına çözüm bulunması ana fikir olarak ön plana çıkarılıyor.

Bankacı olmayan kişilerin bankacılık ürünleri hakkında hiç bir ön yargı olmadan hayata geçirmeye çalıştığı projelerde müthiş fikirler çıkabiliyor, fakat eksik olan öncecikli olarak bankaların bu ekiplere sağlayabildikleri API, Sandbox v.s. desteğinin eksikliği, pek çok bankada henüz public API sağlanamıyor, bunun sebeplerinden biri de tabiki sektördeki acımasız rekabet.

Ekipler projelerini hayal gücüne dayanarak ve arka tarafı olmayan simulasyonlarla ile anlatmaya çalışıyorlar ve bu da çalışan bir prototip olmadığından değerlendirmeyi büyük oranda jüri üyelerinin hayal gücüne bırakıyor.

Bir diğer konu ise ödül alan projelerin yeterince tanıtılmaması ve fikirlerin hayata geçirilmemesi, bu da neden o zaman neden hackathon yapıldı sorusunu akla getiriyor, pek çok hackathon bittikten sonra ilgili web sitesinde bile dereceye giren projelerin detaylarını bulamıyorsunuz.

2017 yılında seçeneklerinde çoğalacağını tahmin ettiğimiz hackathonlara artık katılımcılarında API desteği, teknik olanaklar v.b. kriterleri değerlendirdikten sonra katılacaklarını tahmin ediyoruz. Hackathonlar ancak üretilen projeler hayata geçirilmeye başlandığı zaman değer kazanabilecek, aksi takdirde haftasonu 2 gün uykusuz kalmaktan öteye maalesef geçemeyecektir.