İş Bankası Dijital Kasa nedir, güvenilir mi?

Günümüzde artık neredeyse her işimizi online olarak hallettiğimiz için kullanıcı adı ve şifreler hayatımızın bir parçası haline geldi, alışveriş sitelerinden online yemek siparişine, bankacılık ve finans uygulamalarına kadar kullandığımız her platform için bir şifre belirlememiz gerekiyor. Genel olarak herkesin kafasında belirli bir şifre şablonu vardır ve bunu kendi bildiğimiz bir yöntemle çevirerek kullanmaya çalışırız. Bankacılık ve finans platformlarında şifrenizi belirli aralıklarla değiştirmeye zorlandığınızda ise işler biraz karışmaya başlıyor ve şifreleriniz unutmaya başlayabiliyorsunuz.

Şifre hatırlamak için yapılabilecek en kötü yöntem bir yere yazmak, bir derece daha iyi bir yöntem ise telefonunuzda ayrıca şifreyelebileceğiz notlara kendi bilebileceğiniz bir maskeleme ile kaydetmek olabilir. Hepsinden daha iyi bir yöntem olarak şifre koruma uygulamaları geliyor, yurtdışından bir örnek olarak çok güçlü bir kriptolama kullanan 1password uygulamasını gösterebiliriz.

Ülkemizde şifre koruma uygulaması olarak İş Bankası tarafından geçtiğimiz günlerde çıkarılan Dijital Kasa uygulamasını sizler için inceledik.

Dijital Kasa uygulamasını iOS cihazlar için App Store ve android cihazlar için Google Play‘den indirilerek kullanmaya başlayabiliyorsunuz, eğer İş Bankası dijital bankacılık uygulamasını kullanıyorsanız aynı bilgilerinizle giriş yaparak İş Bankası müşterilerine verilen 3 aylık ücretsiz kullanım hakkına sahip oluyorsunuz. İş Bankası bilgilerinizle giriş sonrasında Dijital Kasa için ayrı bir şifre belirlemeniz isteniyor ve hayatınıza bir şifre daha girmiş oluyor, eğer telefonunuz destekliyorsa Dijital Kasa’ya ya da Kasa içindeki Şifreler menüsüne giriş içinde pin, parmak izi ve yüz tanıma gibi ek güvenlik seçenekleri belirleyebiliyorsunuz.

Dijital Kasa’nın size sağlayabileceği en büyük kolaylıklardan biri kullanıcı adı ve şifreleriniz saklayarak hatırlamanıza gerek kalmadan otomatik doldurma seçeneği ile giriş yapabilmeniz, bu aşamadaki güvenlik seviyesini sitesinde daha fazla bilgi verilmediğinden bilemiyoruz.

Dijital Kasa’nın size verdiği bir diğer seçenek ise dosyalarınızı bulut depolama ile saklayabilemenizi sağlayan özellik, buna örnek olarak popüler hizmetler olan Dropbox ve Google Drive gösterilebilir. Bulut depolama ile fotoğraf, video, ses ve tüm dijital ortamdaki dosyalarınızı (PDF, Excel vb.) saklayabilir ve dilediğiniz zaman dosyalarınıza erişebilirsiniz.

Popüler bulut depolama hizmetlerinden Dropbox 2GB ücretsiz ve Google Drive 15GB ücretsiz depolama alanı verirken Dijital Kasa 25GB depolama alanı ve şifre koruma servisi için aylık 5.99 TL’den başlayan bir ücret belirlemiş.

Kritik dosyaların yedeğini almak için bulut depolama her zaman kullanılabilir bir seçenek olmakla beraber hizmet aldığınız şirketin her zaman erişilebilir ve hizmet sağlayabilmesi de önemlidir, eğer bir gün bulut depolama hizmetiniz sonlanırsa özellikle depoladığınız veri miktarı çok büyükse yedeğini almak ve farklı bir bulut hizmetine transfer etmek oldukça başınızı ağrıtabilir.

Dijital Kasa ücretlerinin ilk 3 ay ücretsiz kullanım sonrasında İş Bankası müşterilerinin Vadesiz TL hesaplarından, İş Bankası müşterisi olmayan kullanıcıların ise kredi kartı ile yapılabileceği sitesinde belirtilmiş. Dijital Kasa iptal işleminin ise uygulamaya ilk giriş yaparken her zaman okumadan onayladığımız sözleşmenin içinde İş Bankası çağrı merkezinde yapılabileceği​ belirtilmiş olsa da dijital bir hizmetin sonlandırılmasının yine online yapılamaması bir eksiklik olarak görülebilir.