Mobil Bankacılık nedir? Mobil Bankacılık Uygulamaları Nasıl kullanılır?

Mobil bankacılık uygulamaları Türkiye’de akıllı telefon sahipliğinin yaygınlaşması ile Türkiye sınırları içinde BDDK izni ile faaliyet gösteren tüm bankalar tarafından sunulmaktadır. Günümüzde mobil bankacılık uygulamaları üzerinden para çekmek de (bankanızın atm’lerinden karekod ile) bir çok işlemi yerine getirmek mümkün. Şunu unutmamak lazım bazı bankacılık işlemleri “SGK ödemeleri” gibi çok sayıda farklı işlem içeren detaylı ödeme işlem setlerinin tamamını  veya yatırım fonları gibi yatırım araçlarını mobil uygulamalarda kullanmaya açmamış olabilir. Ama bir çok banka ortalama bir banka müşterisinin ihtiyaç duyacağı işlem setlerini  standart olarak sunuyor. 

Mobil bankacılık uygulamaları nasıl güvenli olarak indirilir?

Bunun için öncelikle kullandığınız akıllı telefonunuza bankanızın geliştirdiği uygulamayı yüklemiş olmanız gerekiyor. Bankanızın mobil uygulamasını indirmek için uygulama mağazasından, (App Store, Google Play ve Huawei App Gallery) bankanızın ünvanı ile “mobil” terimini beraber aratmanız gerekiyor. “Garanti BBVA + mobil”  aradığınızda karşınıza çıkacak ilk uygulama Garanti BBVA Cepbank uygulaması olacaktır. Burada hatırlatmakta fayda var Çok uluslu bankaların mobil uygulamalarını arayacaksınız banka ünvanından sonra “Türkiye” ibaresini de eklemekte fayda olacaktır.  “ICBC Türkiye mobil” gibi  

Google play ve Huawei app gallery uygulamalarında arama alanı yukarıda yer alırken, App Store’da arama çubuğu uygulamanın altında en sağ köşede yer alıyor. Uygulamayı bulduktan sonra yükle seçeneğine tıklayıp cihazın uygulamayı yükleyip kısa yol yaratmasını beklemeniz gerek; uygulama yüklendikten sonra uygulamayı açabilirsiniz. 

Mobil Bankacılık Uygulamasına nasıl giriş yapılır? 

Türkiye’de mobil bankacılık uygulamaları için bir müşteri numarası ve parola / şifre ile giriş yapılır. Müşteri numarasının yerine TCKN kullanarak giriş yapmak da mümkün. Öncesinde internet bankacılığı şifre veya parolası almadıysanız bankanızdan bunu almanız gerekecek. 

Normal şartlarda bunu size en yakın şubeden kimlik teyidi ile almanız mümkün, ancak Covid-19 salgını sonrası şubelerin çalışma saatleri oldukça kısaldı. Bunu yapmak yerine Internet veya mobil uygulama üzerinden yeni şifre al / şifremi unuttum seçeneğini kullanabilirsiniz. 

Internet / Mobil şube şifresini en kolay alabilme seçeneği bankanın size tahsis ettiği banka veya kredi kartlarını kullanmak olacaktır. Banka’da tanımlı cep telefonunuzun yanınızda olması da gerekiyor. 

Yeni Şifre al / Şifremi unuttum seçeneğini seçip yönlendirmeleri takip ederek kartınız üzerinde istenen bilgileri girerek bankanın kayıtlı cep telefonunuza göndereceği tek seferlik şifre ile kolayca giriş yapıp kendinize yeni bir şifre belirleyebilirsiniz. 

Yeni Şifre belirlerken dikkat etmeniz gerekenler

Günümüzde birçok mobil bankacılık uygulamasında parola / şifre nümerik (sadece rakamlardan oluşan) bir değer olarak belirleniyor. Hali hazırda bazı bankalarda alfanümerik (yani rakam ve harflerin beraber kullanıldığı) şifreler kullanılsa da mobil uygulamaların kullanımı arttıkça zaman içinde çoğu nümerik şifre / parola kullanımına geçti.  Şifre belirlerken kendinizin veya sevdiklerinizin doğum tarihini kullanmayın. Ardışık rakamları sürekli tekrar eden rakamları  (123456 gib) kullanmayın. Bunun yanı sıra BDDK tebliğ gereği şifrelerinizi belli sürelerde (aylık, iki veya üç ayda bir) değiştirmeniz gerektiğini bilmenizde fayda var. Bir kere kendinize güzel bir şifre belirledikten sonra sonundaki rakamı 1 arttırarak devam ettirebilirsiniz. 

Mobil Bankacılık Uygulamaları ile hangi işlemler yapılır? 

Mobil bankacılık uygulamalarından Türk tüketicilerin en sık yaptığı işlemler sırasıyla;

  • EFT / Havale işlemleri 
  • Hesap açma kapama işlemleri; TL veya yabancı para (USD, EUR, GBP) vadeli vadesiz hesap 
  • Fatura Ödemeleri (elektirik, su, doğalgaz, telefon, internet, tv vb.)   
  • Kredi kartı ödeme 
  • Kredi kartı gözlem (harcama /ekstre) 
  • Sanal kart bilgileri gözlem 
  • Vergi ödeme Kira geliri, Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) vb. 
  • Döviz, Altın, Yatırım fonu, hazine bonosu, alım satım işlemleri
  • Karekod (QR kod) ile atm’den para çekme veya ödeme işlemleri  

Mobil Cüzdan ile  Mobil Bankacılık Uygulamaları karşılaştırma 

Ülkemizde Bankalar  bankacılık uygulamalarının yanı sıra, Fintech’lerin alanına girip  mobil cüzdan uygulamaları da geliştirdiler. Bu uygulamalar mobil bankacılık uygulamalarından daha sınırlı bir  işlem  setine sahiptirler ve  daha çok kampanya katılımları toplamak ve kredi kartı işlemlerine yardımcı olmak için geliştirilen uygulamalardır. Dijitalde iddialı bankaların bir çoğu bu uygulamalar ve telefonların özelliklerini kullanarak kart kullanmadan ödeme yapma ve para çekme, harcama taksitlendirme işlemlerine de imkan tanıyor. 

Mobil bankacılık hakkında Bankalar birliği tarafından hazırlanan bu videolar sınırlı da olsa ek bir bilgi sağlayabilir.