KareKod (QR CODE) ile para çekilebilen mobil bankacılık uygulamaları

Türkiye’de dijital’de inovasyonu yönlendiren sektörlerin başında hiç şüphesiz bankacılık sektörü geliyor. Telekominikasyon dahil bütün sektörler onu takip ediyor.

Bankacılık sektörü önündeki maliyet engellerini aşmak için inovasyonu çok sık başvurdukları bir yok.  Dijital dünyanın tozlu arşivlerinde yerini almak üzere olan Karekod uygulamasını alarak inovasyona kullanan da yine bankalar oldu.

[wpsm_ads1]

2014 yılında İşbankasının öncülüğünü yaptığı karekod ile atm’den kartsız para çekme imkanı sunan uygulama çok basit bir mantığa dayanıyor aslında. Mobil bankacılık müşterisi para çekmek istediği banka atmsini tanımlayıcı karekodu atm üzerinden aktifleştirir. Mobil bankacılık uygulamasından şifreli giriş yaparak söz konusu karekod okutulur,  para çekilmek istenen hesap numarası ile atm eşleştirilir. ATM ve uygulama üzerinden yapılan yönlendirmeler ile para çekilir.

Karekod ile para çekme inovasyonun ardındaki motivasyon şube açma maliyetleri ve güvenlik.

Bankacılık sektörünü takip edenler bilirler. Türkiye’de banka şubesi açma ve açık tutma maliyetleri oldukça yüksek. Sadece kira ve personel maliyetlerinden bahsetmiyorum. Bir şube açmak için ciddi teminatlar yatırması gerekiyor bankaların. Bu nedenle bankalar hizmet vermek için yeni şubeler açmak yerine (yer yer şube kapatarak) işlem kapasitesi geliştirilmiş atmler ile hizmet vermeyi tercih ediyorlar.

Fiziksel şubelerde yer alan atmler on site, daha uzakta konuşlandırılmış ATM lokasyonları ise off site atm olarak adlandırılır. Off site atmler zaman zaman yaya trafiğinin yoğunluğuna bağlı olarak kötü niyetli kişiler tarafından bu atmleri kullanan kişilerin kart numaraları ve şifrelerini kopyalamak için kullanılabiliyor. Gelişen teknoloji kart okuyucu kısmına gizlenen minik bir kart okuyucu ve atm tuşlarını yukarıdan görecek şekilde monte edilmiş mini kamera  hem kart bilgisini hem kullanılan şifreyi kolayca toplayıp eşleştirip herhangi bir manyetik kart üzerine kopyalayıp bağlı bulunan hesapları kolayca boşaltabiliyorlar.

Karekod ile ATM üzerinden kart ve şifre bilgilerini aktarmayı ortadan kaldırarak para çekmeye imkan sağladığı için kötü niyetli kişiler tarafından bu bilgilerinizin kopyalanma olasılığını hatırı sayılır oranda azaltıyor. Bankalar bu teknoloji ile müşterilerini daha düşük maliyetli alternatiflere yönlendirirken bu inovasyon ile kart ve pin ile yapılan işlemlere kıyasyla hem kendilerinin hem tüketicilerin karşı karşıya kaldıkları riskleri azaltmış oluyorlar.


[wpsm_ads1]


Hangi Bankalar Karekod ile para çekmeye imkan veriyor? 

Hemen her banka birçok nakitle ilgili bankacılık işlemleri için şube yerine atmlere yönlendiriyor olsa da malesef sadece bu konuda bazı bankalar, mobil bankacılık uygulamasından karekod ile para çekmeye imkan tanımıyor. Bazıları bu konuda öncü olurken bazıları takipçi olmayı tercih ediyor. İşte kullanım deneyimi ve memnuniyete göre sıralarsak

1) İş Cep uygulaması. İlk sırada neden mi işCep? Çünkü kimsenin düşünmediği bir dönemde 2014 yılında karekod ile para çekme uygulamasını kullanıma açtı. İş bankasının en büyük sorunlarından biri olan kart teslimatlarının şube aracılığı ile yapılmasındaki operasyonel sıkıntıya bir çözüm oldu. Birinci elden kolayca işlemi gerçekleştirdim hem de İşbankası mobil şube ve atm’lerini nadir kullanan biriyim.

2) Garanti Cep / Garanti One : Dijital bankacılıkta 20’yıllık tecrübe farkı bu olsa gerek. Sadeleştirilmiş otantikasyon ile uygulamanın çok derinlerine girmeden kolayca işlem yapma imkanı.

3) YapıKredi Mobil : Dijital’de Garanti’nin en yakın rakibi. Göz-ID’yi onlardan önce çkarmasına rağmen duyuran Garanti oldu. Off site atm adedi çok olması nedeniyle eski atmlerinden birinde biraz yavaş olsa da sorunsuz bir para çekme deneyimi yaşadım.

4) Cepte TEB : Çok ihtiyaç duyduğum bir anda yabancı para cinsinden de para çekmeye imkan verdiği için dikkate değer. Kullanıcı deneyimi gelişebilir ama ihtiyaca cevap verme açısından önemli bir çözüm sunuyorlar.

5) QNB Finansbank yakın tarihte yapılan bir güncelleme ile hayata geçen özellik sadece tl cinsinden para çekmeye imkan veriyor. Eldeki malzemeyle yapabildikleri bu, çok da kızmamak lazım. Bir enpara değiller.

6) KuveyTürk Mobil bankacılık uygulamasında da karekod ile para çekme işlemi var,  ancak deneyimlemedim. Ama vizyon açısından listelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sizin de bu listede yer alması gerektiğine inandığınız bir mobil bankacılık uygulaması varsa paylaşın onlara da yer verelim.

7) Vakıfbank Mobil Bankacılık uygulaması  ile hesabınızdan karekod ile para çekme imkanı sunuyor. Türkiye’nin en büyük kamu bankalarından biri olan Vakıfbank müşterilerine kart bağımsız mobil uygulama üzerinden temassız ödeme,  atm para çekme gibi işlemleri sunuyor. QR işlemleri olarak geçiyor.

8) ING Mobil uygulaması da karekod ile para çekme ve kredi ödeme işlemlerine imkan veriyor. Detaylı bilgil için burayı inceleyebilirsiniz.