Kolay Adres Tanımlama Nedir? Kolay Adres Tanımlama Güvenilir mi?

T.C. Merkez Bankası’nın 12 Kasım 2020 tarihinde duyurduğu Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sistemi ve Kolay Adres Tanımlama ile IBAN hesap numarası gibi ezberlenmesi neredeyse imkansız olan 26 haneli alfanumerik dizi yerine hepimizin aklımızda olan kişisel bilgilerimizden cep telefonu, e-mail, T.C. kimlik no vb. bilgilerin kullanılarak para transferi yapılabilmesine olanak sağlamaya başlanacağı duyuruldu.

FAST sistemini Türk bankalarının kullanabileceği ortak bir veritabanı olarak düşünebiliriz, bu veritabınından IBAN numarası ile banka müşterisinin kendi seçeceği bilgiler eşleştirilerek 7/24 para transferi yapılabilmesine olanak sağlanacak.

FAST sisteminin Kolay Adres Tanımlama ile birlikte gelen en önemli özelliği ise istediğiniz gün ve saate 7/24 farklı banka hesapları arasında para transferi yapılması olarak öne çıkıyor. FAST öncesinde Cuma günü saat 17’den Pazartesi saat 9’a kadar yapılamayan farklı banka hesapları arasında para transferi yapılabilecek.

Kolay Adres Tanımlama ile IBAN ile eşleştirebileceğiniz bilgiler aşağıdaki şekilde sıralanıyor, bunların dışında farklı bir bilgiyi şu an için kullanamıyoruz.

  • Cep telefonu
  • E-posta
  • T.C. kimlik no (tüzel müşteriler için geçerli değil)
  • Vergi numarası
  • Pasaport Numarası

Kolay Adres Tanımlama‘da önemli bir nokta olarak her IBAN ile sadece bir bilginin birleştirebileceğini hatırlamamız gerekiyor, yani cep telefonunuz ile sadece bir banka hesabınızın IBAN numaranızı birleştirebileceksiniz, farklı bir bankada aynı bilgiyi tanımlamanız durumunda son yaptığınız eşleşme geçerli olacaktır.

8 Ocak 2021’de başlayacak olan FAST para transferi için pek çok banka dijital şubelerinde Kolay Adres Tanımlama menulerini kullanıma açtı ve bilgileri toplamaya başladı. Ücretlendirme konusunda henüz çok belirli bir tarife olmasa da hafta sonu yapılan FAST transfer işlemlerinin hafta içine göre daha yüksek bir ücret ile yapılacağını öngörüyoruz.

FAST sistemi ile bankalar da hafta sonu yapılan para transferi işlemlerine girmeye başlayacaklar. Mevcut durumda mesai saatleri ve hafta sonu yapılan para transferleri Papara, İninal v.b. dijital cüzdan uygulamaları ile yapılabiliyordu. FAST uygulamasının hayata geçmesi ile dijital cüzdan para transferlerinin işlem hacimlerinde düşüşe ve buna paralel dijital cüzdan uygumalarının bu işlemlerden aldığı ücretlerde belirgin bir gelir kaybı ihtimali mümkün görünüyor.

Başlangıçta FAST para transferleri için güvenlik açısından belirli üst limitler dahilinde yapılabilecektir. Sistemin kullanımının yaygınlaşması ve uygulama sırasında yapılacak olan gözlemler sonrasında işlem limitlerinin kademeli olarak arttırılması da mümkün görünmektedir.